Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Wanneer komt de AP® op de markt?

De AP is vanaf februari 2020 goedgekeurd voor de Europese markt. Dit betekent dat het apparaat in Europa geproduceerd en verstrekt mag worden. De AP komt in eerste instantie beschikbaar via een aantal projecten in Nederland. U kunt hier meer over lezen bij de volgende vraag.

Nee, nog niet. De AP zal beschikbaar worden gesteld in de markt via een aantal projecten. Dit is nodig om het lange termijngebruik van de AP te monitoren en een vergoeding van het apparaat te kunnen realiseren. Dit heeft te maken met regelgeving, omdat de AP een innovatie is en niet een variant op een al bestaand product, zoals bijvoorbeeld een insulinepomp.

Nee, nog niet. De AP wordt vooralsnog alleen gebruikt in projecten door volwassenen met diabetes type 1. Een pilot studie met kinderen wordt voorbereid. Daarnaast wordt eraan gewerkt om het apparaat te verkleinen zodat het volgende model van de AP makkelijker te bedienen zal zijn, ook voor kinderen.

De afmetingen van de AP zijn: 11,9×7,7×3,7cm.
Bij de doorontwikkeling van de AP houden we rekening met de draagbaarheid en de afmetingen van het systeem. We streven naar een model dat kleiner is en nog makkelijker te dragen en bedienen.

Het apparaat wordt aan de voorkant van het lichaam gedragen. U kunt gebruikmaken van draagaccessoires die Inreda ontwikkelt: een heuptasje, een speciaal hemdje of een zogenaamde beltbag. Het is belangrijk dat de AP dag en nacht gedragen wordt.

Dagelijks leven

De transmitters zijn waterdicht tot maximaal 1 meter diepte voor 30 minuten. De AP is niet waterdicht en kan niet gebruikt worden tijdens het zwemmen. Als u rekening houdt met de waterdichtheidsgrenzen van de transmitters, kunt u zwemmen.

De AP kan niet worden gedragen tijdens het douchen en moet worden afgekoppeld. U dient de transmitters wel te laten zitten.

Tijdens de nacht blijft u de AP gebruiken. Inreda biedt hemdjes aan waarin de AP gedragen kan worden. Hiermee kunt u tijdens het slapen toch gemakkelijk het apparaat dicht bij u dragen.

Bij sporten zoals hardlopen en wielrennen, kunt u de AP gebruiken. Bij contactsporten en sporten met een hoog risico op vallen en/of stoten, zoals voetbal en hockey, dient u de AP af te koppelen. U dient de transmitters niet te verwijderen.

U kunt gebruikmaken van de AP in commerciële vliegtuigen (met een drukcabine) wanneer u met de volgende punten rekening houdt:

  1. De AP en de transmitters mogen niet worden blootgesteld aan de straling van het metaaldetectie poortje of de bagagescanner. U dient bij het douanepersoneel aan te geven dat u gefouilleerd wenst te worden.
  2. Tijdens het stijgen en dalen van het vliegtuig is het aan te raden om de infusiesets te controleren op luchtbelvorming. Wanneer dit ontstaat kunt u dit verhelpen door de slang te spoelen.

Verkrijgbaarheid

Op dit moment nog niet. Wij werken aan een vergoeding voor het systeem. Dit is echter een lang traject. Wij hopen dat er na de projectperiode een vergoeding is gerealiseerd. Naar verwachting is dit in 2024. In welke vorm dit zal zijn kunnen we op dit moment nog niet zeggen.

Nee, dat kan helaas nog niet. Het apparaat zal in eerste instantie alleen via projecten gebruikt kunnen worden om ervaring op te doen met grotere groepen en met het lange termijngebruik. Bij Algemene vragen leest u meer over de projecten.

De eerste beschikbaarheid van de AP zal via verschillende projecten zijn. Bij deelname aan een van deze projecten zijn er geen kosten voor het gebruik van het apparaat inclusief de verbruiksartikelen.

U kunt de AP nog niet kopen . Het apparaat zal in eerste instantie via projecten gebruikt kunnen worden. Zo willen we ervaring opdoen met grotere groepen en met het lange termijngebruik. 

Als uw ziekenhuis meedoet met een project, bespreekt u samen met uw diabetesbehandelteam of de AP een geschikte behandeling voor u is. Indien u in aanmerking komt, dan meldt uw behandelteam u aan bij Inreda® Diabetic.

Sensor & Transmitter

We maken gebruik van twee Guardian sensoren. De meting van de ene sensor wordt gebruikt voor de behandeling en de tweede sensor controleert continu de metingen van de eerste sensor.

Op elke sensor wordt een transmitter (zender) bevestigd. De transmitters zorgen voor het draadloos doorsturen van de metingen van de sensoren naar de AP.

De sensor heeft een inlooptijd van 6 uur. Daarna kan de sensor worden gekalibreerd en is de sensor in gebruik.

Een sensor heeft een gemiddelde levensduur van 7 dagen. Als de sensor vervangen moet worden, geeft de AP hier een alarmsignaal voor. Vervang de sensoren bij voorkeur niet tegelijkertijd, om te voorkomen dat de behandeling onderbroken wordt.

Insuline

De AP werkt met voorgevulde Humalog ampullen.

De insuline ampul dient vervangen te worden zodra deze (bijna) leeg is. De AP geeft een alarmsignaal wanneer u de insuline dient te vervangen.

De infusiesets zijn van het merk Accu-Chek van Roche Diabetes Care. Een voor de insuline en een voor de glucagon. Alleen deze sets zijn, in verband met de aansluiting op de AP, te gebruiken.

De insuline infusieset dient om de drie dagen te worden verwisseld.

Glucagon

In de AP wordt GlucagGen gebruikt. Er bestaan nog geen standaard voorgevulde ampullen. De glucagonampul moet dus handmatig gevuld worden en kan vervolgens in de AP worden geplaatst.

De glucagon die gebruikt wordt in de AP dient iedere dag te worden vervangen.

De infusiesets zijn van het merk Accu-Chek van Roche Diabetes Care. Een voor de insuline en een voor de glucagon. Alleen deze sets zijn, in verband met de aansluiting op de AP, te gebruiken.

De glucagon infusieset dient iedere dag te worden verwisseld.

Meedoen

Als uw ziekenhuis meedoet met een project, bespreekt u samen met uw diabetesbehandelteam of de AP een geschikte behandeling voor u is. Indien u in aanmerking komt, dan meldt uw behandelteam u aan bij Inreda® Diabetic.

Hartelijk dank voor uw aanmelding. Deelname is van vele factoren afhankelijk. Wij kunnen u helaas geen garantie geven voor deelname.

Aanmeldformulieren

Jazeker. Om informatie te ontvangen, kunt u zich aanmelden op onze website.

Voor de doorontwikkeling van de AP willen wij graag een beroep op u doen, bijvoorbeeld bij een enquête, een test of een onderzoek. Als u hieraan wilt meedoen, kunt u zich aanmelden op onze website.

Service

Wij willen er alles aan doen dat u zo snel mogelijk goed kunt werken met de AP. U krijgt hiervoor een training van Inreda® Diabetic; in kleine groepen kunt u vertrouwd raken met de AP en samen met anderen ervaringen uitwisselen. Voordat u naar de training komt, volgt u een e-learningsprogramma dat u in uw eigen tijd kunt afronden. Daarnaast werkt u met een coach van Inreda® die in de eerste weken voor u klaarstaat.