Veelgestelde vragen
Algemene vragen
Wanneer komt de AP® op de markt?
De AP is vanaf februari 2020 goedgekeurd voor de Europese markt. Dit betekent dat het apparaat in Europa geproduceerd en verstrekt mag worden. De AP komt in eerste instantie beschikbaar via een aantal projecten in Nederland. U kunt hier meer over lezen bij de volgende vraag.
Is de AP® nu voor iedereen beschikbaar?
Nee, nog niet. De AP zal beschikbaar worden gesteld in de markt via een aantal projecten. Dit is nodig om het lange termijngebruik van de AP te monitoren en een vergoeding van het apparaat te kunnen realiseren. Dit heeft te maken met regelgeving, omdat de AP een innovatie is en niet een variant op een al bestaand product, zoals bijvoorbeeld een insulinepomp.
Is de AP® te gebruiken door kinderen?
Nee, nog niet. De AP wordt vooralsnog alleen gebruikt in projecten door volwassenen met diabetes type 1. Een pilot studie met kinderen wordt voorbereid. Daarnaast wordt eraan gewerkt om het apparaat te verkleinen zodat het volgende model van de AP makkelijker te bedienen zal zijn, ook voor kinderen.
Hoe groot is de AP®?
De afmetingen van de AP zijn: 11,9×7,7×3,7cm.
Bij de doorontwikkeling van de AP houden we rekening met de draagbaarheid en de afmetingen van het systeem. We streven naar een model dat kleiner is en nog makkelijker te dragen en bedienen.
Hoe draag je de AP®?
Het apparaat wordt aan de voorkant van het lichaam gedragen. U kunt gebruikmaken van draagaccessoires die Inreda ontwikkelt: een heuptasje, een speciaal hemdje of een zogenaamde beltbag. Het is belangrijk dat de AP dag en nacht gedragen wordt.
Dagelijks leven
Kun je zwemmen met de AP®?
De transmitters zijn waterdicht tot maximaal 1 meter diepte voor 30 minuten. De AP is niet waterdicht en kan niet gebruikt worden tijdens het zwemmen. Als u rekening houdt met de waterdichtheidsgrenzen van de transmitters, kunt u zwemmen.
Kun je douchen met de AP®?
De AP kan niet worden gedragen tijdens het douchen en moet worden afgekoppeld. U dient de transmitters wel te laten zitten.
Wat moet ik met de AP® doen als ik ga slapen?
Tijdens de nacht blijft u de AP gebruiken. Inreda biedt hemdjes aan waarin de AP gedragen kan worden. Hiermee kunt u tijdens het slapen toch gemakkelijk het apparaat dicht bij u dragen.
Kan ik met de AP® sporten?
Bij sporten zoals hardlopen en wielrennen, kunt u de AP gebruiken. Bij contactsporten en sporten met een hoog risico op vallen en/of stoten, zoals voetbal en hockey, dient u de AP af te koppelen. U dient de transmitters niet te verwijderen.
Kan ik met de AP® vliegen?
U kunt gebruikmaken van de AP in commerciële vliegtuigen (met een drukcabine) wanneer u met de volgende punten rekening houdt:
- De AP en de transmitters mogen niet worden blootgesteld aan de straling van het metaaldetectie poortje of de bagagescanner. U dient bij het douanepersoneel aan te geven dat u gefouilleerd wenst te worden.
- Tijdens het stijgen en dalen van het vliegtuig is het aan te raden om de infusiesets te controleren op luchtbelvorming. Wanneer dit ontstaat kunt u dit verhelpen door de slang te spoelen.
Verkrijgbaarheid
Wordt de AP® vergoed door mijn zorgverzekering?
Op dit moment nog niet. Wij werken aan een vergoeding voor het systeem. Dit is echter een lang traject. Wij hopen dat er na de projectperiode een vergoeding is gerealiseerd. Naar verwachting is dit in 2024. In welke vorm dit zal zijn kunnen we op dit moment nog niet zeggen.
Ik moet mijn pomp vervangen; kan ik de AP® gaan gebruiken?
Nee, dat kan helaas nog niet. Het apparaat zal in eerste instantie alleen via projecten gebruikt kunnen worden om ervaring op te doen met grotere groepen en met het lange termijngebruik. Bij Algemene vragen leest u meer over de projecten.
Wat zijn de kosten van de AP®?
De eerste beschikbaarheid van de AP zal via verschillende projecten zijn. Bij deelname aan een van deze projecten zijn er geen kosten voor het gebruik van het apparaat inclusief de verbruiksartikelen.
Kan ik de AP® kopen?
U kunt de AP nog niet kopen . Het apparaat zal in eerste instantie via projecten gebruikt kunnen worden. Zo willen we ervaring opdoen met grotere groepen en met het lange termijngebruik.
Hoe start ik met de AP®?
Als uw ziekenhuis meedoet met een project, bespreekt u samen met uw diabetesbehandelteam of de AP een geschikte behandeling voor u is. Indien u in aanmerking komt, dan meldt uw behandelteam u aan bij Inreda® Diabetic.
Sensor & Transmitter
Hoeveel sensoren worden er gebruikt bij de AP®?
We maken gebruik van twee Guardian sensoren. De meting van de ene sensor wordt gebruikt voor de behandeling en de tweede sensor controleert continu de metingen van de eerste sensor.
Hoe worden de metingen van de sensor naar de AP® gestuurd?
Op elke sensor wordt een transmitter (zender) bevestigd. De transmitters zorgen voor het draadloos doorsturen van de metingen van de sensoren naar de AP.
Hoelang moet de sensor inlopen?
De sensor heeft een inlooptijd van 6 uur. Daarna kan de sensor worden gekalibreerd en is de sensor in gebruik.
Hoelang kan ik de sensor gebruiken?
Een sensor heeft een gemiddelde levensduur van 7 dagen. Als de sensor vervangen moet worden, geeft de AP hier een alarmsignaal voor. Vervang de sensoren bij voorkeur niet tegelijkertijd, om te voorkomen dat de behandeling onderbroken wordt.
Insuline
Welk type insuline wordt gebruikt in de AP®?
De AP werkt met voorgevulde Humalog ampullen.
Hoe vaak moet de insuline vervangen worden?
De insuline ampul dient vervangen te worden zodra deze (bijna) leeg is. De AP geeft een alarmsignaal wanneer u de insuline dient te vervangen.
Wat voor infusiesets worden gebruikt in de AP®?
De infusiesets zijn van het merk Accu-Chek van Roche Diabetes Care. Een voor de insuline en een voor de glucagon. Alleen deze sets zijn, in verband met de aansluiting op de AP, te gebruiken.
Hoe vaak moeten de infusiesets worden verwisseld?
De insuline infusieset dient om de drie dagen te worden verwisseld.
Glucagon
Welke glucagon wordt gebruikt?
In de AP wordt GlucagGen gebruikt. Er bestaan nog geen standaard voorgevulde ampullen. De glucagonampul moet dus handmatig gevuld worden en kan vervolgens in de AP worden geplaatst.
Hoe vaak moet de glucagon vervangen worden?
De glucagon die gebruikt wordt in de AP dient iedere dag te worden vervangen.
Wat voor infusiesets worden gebruikt in de AP®?
De infusiesets zijn van het merk Accu-Chek van Roche Diabetes Care. Een voor de insuline en een voor de glucagon. Alleen deze sets zijn, in verband met de aansluiting op de AP, te gebruiken.
Hoe vaak moeten de infusiesets worden verwisseld?
De glucagon infusieset dient iedere dag te worden verwisseld.
Meedoen
Hoe kom ik in aanmerking voor een AP®?
Als uw ziekenhuis meedoet met een project, bespreekt u samen met uw diabetesbehandelteam of de AP een geschikte behandeling voor u is. Indien u in aanmerking komt, dan meldt uw behandelteam u aan bij Inreda® Diabetic.
Ik heb mij bij Inreda® aangemeld; is het dan zeker dat ik meedoe aan een project?
Hartelijk dank voor uw aanmelding. Deelname is van vele factoren afhankelijk. Wij kunnen u helaas geen garantie geven voor deelname.
Aanmeldformulieren
Ik wil graag informatie over de AP® ontvangen, kan dat ?
Jazeker. Om informatie te ontvangen, kunt u zich aanmelden op onze website.
Wilt u ons helpen met het verder ontwikkelen van de AP®?
Voor de doorontwikkeling van de AP willen wij graag een beroep op u doen, bijvoorbeeld bij een enquête, een test of een onderzoek. Als u hieraan wilt meedoen, kunt u zich aanmelden op onze website.
Service
Welke begeleiding kan ik verwachten als ik de AP® ga gebruiken?
Wij willen er alles aan doen dat u zo snel mogelijk goed kunt werken met de AP. U krijgt hiervoor een training van Inreda® Diabetic; in kleine groepen kunt u vertrouwd raken met de AP en samen met anderen ervaringen uitwisselen. Voordat u naar de training komt, volgt u een e-learningsprogramma dat u in uw eigen tijd kunt afronden. Daarnaast werkt u met een coach van Inreda® die in de eerste weken voor u klaarstaat.