Nieuwe studieresultaten gepubliceerd door The Lancet Digital Health

5 maart 2024 – Afgelopen nacht zijn de resultaten gepubliceerd van het eerste grootschalige onderzoek met een bi-hormonaal volledig closed loop systeem met mensen met diabetes type 1, dé resultaten van de Inreda AP®. Meer dan 70 mensen hebben de Inreda AP® voor een periode van 1 jaar gedragen, deze resultaten zijn door onderzoekers geanalyseerd en gepubliceerd door The Lancet Digital Health, één van de grotere wetenschappelijke tijdschriften. Wij vertellen je graag meer over de studie en de resultaten!

Het doel van de studie was langetermijndata verzamelen van de Inreda AP® op gebied van glucoseresultaten, veiligheid en (zorg)ervaringen van de mensen met diabetes type 1. De volledige studie werd uitgevoerd in de thuissituatie zonder beperkingen, zo werd de representatieve data verzameld tijdens het dagelijks leven. In totaal zijn er 79 mensen gestart met de studie vanuit 8 verschillende ziekenhuizen in Nederland en deze resultaten zijn nu gepubliceerd.

Het belangrijkste resultaat was de tijd binnen doelbereik (Time in Range), deze is aanzienlijk verbeterd van 55,5% naar 80,3%! Dit betekent dat Inreda AP® gebruikers gemiddeld 6 uur langer per dag binnen gezonde streefwaardes zitten in vergelijking met hun voorgaande therapie. Dit kan veel voordelen opleveren, hoe langer iemand namelijk binnen de gezonde streefwaardes zit, hoe kleiner het risico is op complicaties op korte en lange termijn. Ook is de kwaliteit van leven verbeterd tijdens het gebruik van de Inreda AP®.

De regulatie van de bloedglucose gaat volledig automatisch waardoor mensen hun diabetes beter kunnen loslaten. Wij hebben de deelnemers van de studie gevraagd hoe zij de diabetes last ervaren door middel van een vragenlijst (PAID). Bij aanvang van de studie gaf de groep deelnemers de diabeteslast een score van 30 en na 12 maanden is deze score afgenomen naar 10. Goed om te weten: hoe lager de score, hoe minder last van de diabetes wordt ervaren. Deze is dus ook aanzienlijk gedaald!

Wij zijn zeer trots op deze resultaten en het is een echte doorbraak op het gebied van diabetes. Bent u nog niet uitgelezen? Lees dan meer over de studie in onze factsheet.

En wilt u nog meer informatie of de volledige studie lezen? Lees dan hier het artikel die The Lancet Digital Health heeft gepubliceerd.

Verder willen wij alle Inreda AP® gebruikers en onderzoekers bedanken die hebben bijgedragen aan dit onderzoek, zonder jullie was dit niet gelukt. Daarnaast willen wij zorgverzekeraar Menzis danken voor de vergoeding van de Inreda AP® behandeling tijdens de studie. Daarnaast heeft Menzis het voor de mensen mogelijk gemaakt om de behandeling voort te kunnen zetten ook na de studie!