Aandacht voor diabetes tijdens wereld diabetes dag!

Diabetes, een van de meest onderschatte ziektes in de wereld. Alleen in Nederland zijn er al ongeveer 1,2 miljoen mensen met diabetes, waarvan ongeveer 10% te maken heeft met type 1. Diabetes type 1, een tweede full time job waar je nooit vakantie van hebt. Prikken, meten, eten… de hele dag door. Gedachtes zoals: kan ik wel sporten? Kan ik dit nu wel eten? Wanneer moet ik insuline toedienen? Van hypo naar hyper en weer terug.

Wereld Diabetes Dag

Op 14 november staan we internationaal stil bij de impact en effecten van diabetes. Wereld Diabetes Dag is in het leven geroepen om meer begrip en aandacht te vragen voor de ziekte. 14 november is de geboortedag van één van de ontdekkers van insuline, namelijk van Frederick Banting. Samen met Charles Best en John Macleod hebben zij de ontdekking gedaan aan de Universiteit van Toronto. Met de uitvinden van insuline is diabetes niet langer een dodelijke ziekte.

Hoewel insuline een medicijn is die de bloedglucose laat dalen en daarmee een wereldwijd geaccepteerde behandelmethode is, was dit voor Robin Koops niet voldoende. Door glucagon en insuline te integreren in een pompsysteem kan de bloedglucose niet alleen dalen, maar ook stijgen! Hiermee is de Inreda AP® ontstaan, een bi-hormonale kunstmatige alvleesklier waarbij geen input nodig is van de gebruiker.

De eerste studieresultaten

Er is één jaar lang data verzameld in een studie en binnenkort worden de eerste studieresultaten gedeeld, maar alvast een tipje van de sluier!

82 mensen hebben deelgenomen aan de studie en van deze mensen is het resultaat van de bloedglucose aanzienlijk verbeterd. Na een jaar gebruik gemaakt te hebben van de Inreda AP® is de gemiddelde tijd binnen streefbereik (3,9 en 10,0 mmol/L) gestegen naar 80,3% (groene kleur in Figuur 1). Daarnaast is de tijd onder het streefbereik (hypo) en boven het streefbereik (hyper) en de gemiddelde bloedglucose aanzienlijk gedaald.

Naast deze behaalde resultaten, is er ook gekeken naar de vermindering van stress die iemand met diabetes ervaart. Mensen die de Inreda AP® gebruiken hoeven namelijk geen maaltijden of sporten aan te kondigen, uitsluitend het onderhoud van het apparaat is noodzakelijk. Uit de verschillende vragenlijsten over mentale welzijn die iemand ervaart is een verbetering waargenomen.

Binnenkort hopen wij meer resultaten met u te kunnen delen door middel van een publicatie!

Bron: 59th EASD Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes. (2023). Diabetologia, 66(S1), 1–536. doi.org/10.1007/s00125-023-05969-6